Älgfärsgryta med svamp

Riktig höstgryta, även om den värmen fint även en kulen vinterdag. Gör gärna denna gryta en dag i förväg så smakar den ännu bättre!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • 500 g älgfärs
  • 3 morötter
  • 1 stor palsternacka
  • 500 g krossade tomater (1 pkt)
  • 2 buljongtärningar, grönsaks eller kött
  • 2 lagerblad
  • 4 kryddpepparkorn
  • 1 tsk honung
  • 1/2-1 dl rött vin
  • 1 liter rensad, fast skogssvamp
  • 2 msk smör
  • 1 dl färska eller frysta lingon
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs löken tillsammans med färsen i olja och smör i en stor stekgryta - stek gärna i omgångar så blir värmen hög nog att ge lite stekyta.

Skala och tärna morötter och palsternacka. Lägg ner det i grytan tillsammans med tomatkross, buljong och lagerblad. Krossa pepparkornen och tillsätt dem, honung och vin.

Låt nu grytan koka upp och småputtra i minst 30 minuter på låg värme. (Grytan blir betydligt bättre om den får puttra uppåt en timme! )

När grytan ska serveras: Rensa och förväll svampen så att vätskan kokar in. Smörstek svampen så den får fin yta. Smaka av med salt.

Smaka av grytan med salt och svartpeppar. Precis före servering, toppa grytan med svamp och strö över lingonen.

Servera grytan med potatis, ris eller bulgur och gärna ett gott surdegsbröd!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kolakaka

Kolakaka till klassisk och trendig fika!

Lättbakad favoritkaka? Prova mjuk kolakaka - en modern variant av den klassiska sockerkakan!

sockerkakor.se

Pastarecept

Bästa helgpastan

Älskade pasta! Byt vardagsmakaroner mot läcker cannelloni i helgen.

pastarecept.nu


Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

Äppelsorter skiljer sig mycket åt i smak och konsistens. Prova att koka äppelmos på ett syrligt, fast äpple och ett lösare, sött äpple så får du se! Det är alltså inte så dumt att koka flera satser. Vill du ändå smaksätta moset är kanelkryddat mos alltid gott! Squash- och äppelmarmeladen får smak av flera goda kryddor och passar kanske på en ostbricka framåt jul - eller på rostat bröd till frukost.

 kokasylt.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...