Älgfärsgryta med svamp

Riktig höstgryta, även om den värmen fint även en kulen vinterdag. Gör gärna denna gryta en dag i förväg så smakar den ännu bättre!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • 500 g älgfärs
  • 3 morötter
  • 1 stor palsternacka
  • 500 g krossade tomater (1 pkt)
  • 2 buljongtärningar, grönsaks eller kött
  • 2 lagerblad
  • 4 kryddpepparkorn
  • 1 tsk honung
  • 1/2-1 dl rött vin
  • 1 liter rensad, fast skogssvamp
  • 2 msk smör
  • 1 dl färska eller frysta lingon
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs löken tillsammans med färsen i olja och smör i en stor stekgryta - stek gärna i omgångar så blir värmen hög nog att ge lite stekyta.

Skala och tärna morötter och palsternacka. Lägg ner det i grytan tillsammans med tomatkross, buljong och lagerblad. Krossa pepparkornen och tillsätt dem, honung och vin.

Låt nu grytan koka upp och småputtra i minst 30 minuter på låg värme. (Grytan blir betydligt bättre om den får puttra uppåt en timme! )

När grytan ska serveras: Rensa och förväll svampen så att vätskan kokar in. Smörstek svampen så den får fin yta. Smaka av med salt.

Smaka av grytan med salt och svartpeppar. Precis före servering, toppa grytan med svamp och strö över lingonen.

Servera grytan med potatis, ris eller bulgur och gärna ett gott surdegsbröd!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Fjärde oktober är kanelbullens dag

Fira kanelbullens dag!

Nu kavlar vi upp ärmarna och firar kanelbullens dag med en mäktig butterkaka!

bakabullar.se

Glutenfritt

Baka glutenfritt utan mjölmix!

Allt fler blir glutenintoleranta. Men det går att baka gott som alla kan äta utan att alltid använda mjölmix. Både pannkakor och kladdkaka!

glutenfriarecept.se


Cheesecake

Citronkakan

Citronkräm och färskost förvandlar kakan till riktigt läcker efterätt! Prova en kall cheesecake med hemlagad lemoncurd till helgen!

Få kakor finns i så många varianter som cheesecake. Den kan bakas som sockerkaka eller serveras frusen. Prova en lite lyxigare variant som efterrätt eller helgfika! I detta nya recept får cheesecaken smak av hemlagad lemoncurd och vanilj.

Kakan, som serveras kall, ska inte bakas i ugn utan stelnar i frysen. Lemoncurden ger den fina smaken och kakan gör helgstämningen så total den bara kan bli!

Trevlig helg önskar pepparochsalt.se!

 cheesecake.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Helgkyckling

Lättlagad kyckling. Filéer i ugn, fyllda med smakrik korv…Lätt nog för vardagen – gott nog för helgen!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...