Älgfärsgryta med svamp

Riktig höstgryta, även om den värmen fint även en kulen vinterdag. Gör gärna denna gryta en dag i förväg så smakar den ännu bättre!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • 500 g älgfärs
  • 3 morötter
  • 1 stor palsternacka
  • 500 g krossade tomater (1 pkt)
  • 2 buljongtärningar, grönsaks eller kött
  • 2 lagerblad
  • 4 kryddpepparkorn
  • 1 tsk honung
  • 1/2-1 dl rött vin
  • 1 liter rensad, fast skogssvamp
  • 2 msk smör
  • 1 dl färska eller frysta lingon
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs löken tillsammans med färsen i olja och smör i en stor stekgryta - stek gärna i omgångar så blir värmen hög nog att ge lite stekyta.

Skala och tärna morötter och palsternacka. Lägg ner det i grytan tillsammans med tomatkross, buljong och lagerblad. Krossa pepparkornen och tillsätt dem, honung och vin.

Låt nu grytan koka upp och småputtra i minst 30 minuter på låg värme. (Grytan blir betydligt bättre om den får puttra uppåt en timme! )

När grytan ska serveras: Rensa och förväll svampen så att vätskan kokar in. Smörstek svampen så den får fin yta. Smaka av med salt.

Smaka av grytan med salt och svartpeppar. Precis före servering, toppa grytan med svamp och strö över lingonen.

Servera grytan med potatis, ris eller bulgur och gärna ett gott surdegsbröd!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se

Pajrecept

Lättlagad fest!

Paj till helgen? Gör någon av de klassiska recepten eller en ny variant av paj med korv och champinjoner!

pajrecept.se


Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

Ofta lagar vi klassisk lasagne som badar i köttfärssås och ostsås. Men den värmande pastarätten kan lika gärna av en god vegetarisk fylld med grönsaker. Prova goda varianter som vegetarisk lasagne med parmesanost eller ett gott recept på vegetarisk lasagne med keso. Pepparochsalt.se föreslår gärna en god fullkornslasagne, fylld med zucchini och med god smak av ädelost som bryter fint mot grönsakerna. Lite nyttigare än klassisk lasagne, men minst lika god! Hinner du inte i kväll? Vi har recept på riktig snabblasagne också. Det går utmärkt att byta ut korven mot 150 gram fetaost i stället. Och gärna några oliver, så är kvällen räddad!

 lasagne.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Bagels

Läckert segt. Favoritbrödet som både kokas och gräddas i ugn. Fyll med favoritpålägg för en lyxig macka.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...