Älgfärsgryta med svamp

Riktig höstgryta, även om den värmen fint även en kulen vinterdag. Gör gärna denna gryta en dag i förväg så smakar den ännu bättre!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • 500 g älgfärs
  • 3 morötter
  • 1 stor palsternacka
  • 500 g krossade tomater (1 pkt)
  • 2 buljongtärningar, grönsaks eller kött
  • 2 lagerblad
  • 4 kryddpepparkorn
  • 1 tsk honung
  • 1/2-1 dl rött vin
  • 1 liter rensad, fast skogssvamp
  • 2 msk smör
  • 1 dl färska eller frysta lingon
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs löken tillsammans med färsen i olja och smör i en stor stekgryta - stek gärna i omgångar så blir värmen hög nog att ge lite stekyta.

Skala och tärna morötter och palsternacka. Lägg ner det i grytan tillsammans med tomatkross, buljong och lagerblad. Krossa pepparkornen och tillsätt dem, honung och vin.

Låt nu grytan koka upp och småputtra i minst 30 minuter på låg värme. (Grytan blir betydligt bättre om den får puttra uppåt en timme! )

När grytan ska serveras: Rensa och förväll svampen så att vätskan kokar in. Smörstek svampen så den får fin yta. Smaka av med salt.

Smaka av grytan med salt och svartpeppar. Precis före servering, toppa grytan med svamp och strö över lingonen.

Servera grytan med potatis, ris eller bulgur och gärna ett gott surdegsbröd!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Mors dag

Klassiska kakor till Mors dag

På söndag, i slutet av blommande maj firar vi Mors dag med klassiska bakverk som chokladsmakande drömrulltårta, fylld med härlig smörkräm.

bakakaka.se

Kaffedrinkar

Höj värmen!

Höj temperaturen med en värmande kaffedrink!

kaffedrinkar.se


Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

Svamp är en självklar smaksättare som blir basen i allt från goda svamppajer till mustig svampsoppa. Har du provat att kombinera svamp och ost även i soppa? I grytan tillsammans med fläskkött lyfter champinjoner smaken till nya höjder. En god paj med svamp passar både vardag som fest. Den som vill bjuda lite finare till helgen provar ett nytt recept på kikärtsfyllda champinjonhattar under parmesantäcke. Garanterat god helg!

 helgmenyn.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...