Indisk blomkålsgryta

En kryddstark vegetarisk gryta, väl värd att prova!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 1 blomkålshuvud, ca 700 g
  • 1 liten gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1+1 msk olja
  • 1-2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk malen ingefära eller 1-2 tsk finhackad färsk
  • 500 g passerade tomater
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 25 g dl russin (1/2 dl)

Gör så här:

Dela blomkålshuvudet i små buketter och skölj dem. Koka dem i 4-5 minuter i lättsaltat vatten och låt dem sedan rinna av. Hetta upp en matsked olja i en vid panna och fräs blomkålsbuketterna på medelvärme tills de fått färg, cirka 10-15 minuter. Ställ dem sedan åt sidan.

Börja med såsen medan blomkålen steks. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i en matsked olja tillsammans med cayennepeppar, gurkmeja och ingefära under omrörning i 2-3 minuter. Tillsätt därefter tomaterna tillsammans med kanel, kardemumma, salt, socker och russin. Låt koka upp och puttra i några minuter. Smaka av och blanda sedan med blomkålsbuketterna. Servera gärna med raita (indisk yoghurtdressing) och mathavre eller ris.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

kycklingrecept.nu

Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

bakabullar.se


Kladdkakor

Godaste kakan

En kladdkaka passar alltid fint! Prova ett recept på en god och smakrik kaka som bakas lätt i långpannan!

Kokos, choklad och muscavadosocker - detta är en riktigt läcker kladdkaka!

Bakas lätt i långpannan och räcker till många. Dessutom blir den bara godare av att vila någon dag innan den äts.

Så fram med förklädet och slå på ugnen - Det är dags att skaffa en ny kladdkaksfavorit!

 kladdkakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...