Indisk blomkålsgryta

En kryddstark vegetarisk gryta, väl värd att prova!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 1 blomkålshuvud, ca 700 g
  • 1 liten gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1+1 msk olja
  • 1-2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk malen ingefära eller 1-2 tsk finhackad färsk
  • 500 g passerade tomater
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 25 g dl russin (1/2 dl)

Gör så här:

Dela blomkålshuvudet i små buketter och skölj dem. Koka dem i 4-5 minuter i lättsaltat vatten och låt dem sedan rinna av. Hetta upp en matsked olja i en vid panna och fräs blomkålsbuketterna på medelvärme tills de fått färg, cirka 10-15 minuter. Ställ dem sedan åt sidan.

Börja med såsen medan blomkålen steks. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i en matsked olja tillsammans med cayennepeppar, gurkmeja och ingefära under omrörning i 2-3 minuter. Tillsätt därefter tomaterna tillsammans med kanel, kardemumma, salt, socker och russin. Låt koka upp och puttra i några minuter. Smaka av och blanda sedan med blomkålsbuketterna. Servera gärna med raita (indisk yoghurtdressing) och mathavre eller ris.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Veganskt

Helgwok

Prova en helgrön wok till helgen! Grönt är gott!

veganrecept.se

Laxlasagne

Laxen gillar pasta

Lax och pasta är som gjorda för varandra. Laxlasagne är självklar helgmat!

lasagne.nu


Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

Det är klart att pajen kommer först – vem kan motstå en nygräddad äppelpaj med vaniljsås? Variera och gör smulpaj med havretäcke eller smaksätt med kanel. Har du bråttom men har äppelmos hemma kan du laga äppelpaj av det! Några burkar äppelmos är förresten ett måste i skafferiet – lätt och gott att göra själv. Smaksätt mazariner till söndagsfikat. Eller stek äpplen i ugn och servera med hemgjord vaniljglass, enklare och godare är det svårt att få det!

 smulpaj.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...