Indisk blomkålsgryta

En kryddstark vegetarisk gryta, väl värd att prova!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 1 blomkålshuvud, ca 700 g
  • 1 liten gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1+1 msk olja
  • 1-2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk malen ingefära eller 1-2 tsk finhackad färsk
  • 500 g passerade tomater
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 25 g dl russin (1/2 dl)

Gör så här:

Dela blomkålshuvudet i små buketter och skölj dem. Koka dem i 4-5 minuter i lättsaltat vatten och låt dem sedan rinna av. Hetta upp en matsked olja i en vid panna och fräs blomkålsbuketterna på medelvärme tills de fått färg, cirka 10-15 minuter. Ställ dem sedan åt sidan.

Börja med såsen medan blomkålen steks. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i en matsked olja tillsammans med cayennepeppar, gurkmeja och ingefära under omrörning i 2-3 minuter. Tillsätt därefter tomaterna tillsammans med kanel, kardemumma, salt, socker och russin. Låt koka upp och puttra i några minuter. Smaka av och blanda sedan med blomkålsbuketterna. Servera gärna med raita (indisk yoghurtdressing) och mathavre eller ris.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se

Pingst

Pingsttid med dignande kakfat

Vad behövs för en skön pingsthelg? Baka kolakakor och sätt på kaffet!

smakakor.se


Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

Fikatrender kommer och går. Och visst är det roligt att prova något nytt till kaffet. Men sen finns kakorna som alltid kommer tillbaka. Klassiska sockerkakor med olika smaksättning är svårslagna som fikabröd. Lättbakade, billiga, snabba, hållbara och fantastiskt goda!
Vi tipsar om några klassiska favoriter som alltid passar: Chokladsockerkaka, citronsockerkaka, kardemummakaka eller en god tigerkaka. Alla funkar lika bra till finfika som på barnkalas.
Och så ska man såklart inte förakta en enkel sockerkaka. Nybakad och fortfarande ljummen står den sig lätt genom alla trender!

 sockerkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...