Indisk blomkålsgryta

En kryddstark vegetarisk gryta, väl värd att prova!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 1 blomkålshuvud, ca 700 g
  • 1 liten gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1+1 msk olja
  • 1-2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk malen ingefära eller 1-2 tsk finhackad färsk
  • 500 g passerade tomater
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 25 g dl russin (1/2 dl)

Gör så här:

Dela blomkålshuvudet i små buketter och skölj dem. Koka dem i 4-5 minuter i lättsaltat vatten och låt dem sedan rinna av. Hetta upp en matsked olja i en vid panna och fräs blomkålsbuketterna på medelvärme tills de fått färg, cirka 10-15 minuter. Ställ dem sedan åt sidan.

Börja med såsen medan blomkålen steks. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i en matsked olja tillsammans med cayennepeppar, gurkmeja och ingefära under omrörning i 2-3 minuter. Tillsätt därefter tomaterna tillsammans med kanel, kardemumma, salt, socker och russin. Låt koka upp och puttra i några minuter. Smaka av och blanda sedan med blomkålsbuketterna. Servera gärna med raita (indisk yoghurtdressing) och mathavre eller ris.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Baka med äpplen

Äppellängd med honung!

Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel!

bakakaka.se

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu


Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

Mycket finns att vinna på att ta till vara så mycket av råvarorna som möjligt. Både för plånboken och miljön. Men också för att det finns så mycket god mat du lättast gör på rester! Lagar du en riktigt god helstekt kyckling till helgen och serverar den med gräddsås och rotfrukter har du en fantastisk söndagsmiddag. Prova vårt nya recept med härlig fyllning av champinjoner, krutonger och vin som får både smaklökar och ögat att jubla… Det som blir över använder du till nya, goda rätter dagen därpå. En god kycklinggryta är snabbmat med mycket smak. Till en paj, sallad eller pasta är kall kyckling utmärkt. Och vill du ta tillvara hela kycklingen provar du att koka fond på resterna och göra en mustig kycklingsoppa med potatis och rotfrukter. Så mycket gott av ut av bara en rätt! Ett gott tips: Välj kravmärkt kyckling så gör du bra för djur, miljö och smaken!

 kycklingrecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...