Indisk blomkålsgryta

En kryddstark vegetarisk gryta, väl värd att prova!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 1 blomkålshuvud, ca 700 g
  • 1 liten gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1+1 msk olja
  • 1-2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk malen ingefära eller 1-2 tsk finhackad färsk
  • 500 g passerade tomater
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 25 g dl russin (1/2 dl)

Gör så här:

Dela blomkålshuvudet i små buketter och skölj dem. Koka dem i 4-5 minuter i lättsaltat vatten och låt dem sedan rinna av. Hetta upp en matsked olja i en vid panna och fräs blomkålsbuketterna på medelvärme tills de fått färg, cirka 10-15 minuter. Ställ dem sedan åt sidan.

Börja med såsen medan blomkålen steks. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i en matsked olja tillsammans med cayennepeppar, gurkmeja och ingefära under omrörning i 2-3 minuter. Tillsätt därefter tomaterna tillsammans med kanel, kardemumma, salt, socker och russin. Låt koka upp och puttra i några minuter. Smaka av och blanda sedan med blomkålsbuketterna. Servera gärna med raita (indisk yoghurtdressing) och mathavre eller ris.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

veganrecept.se

Kryddig paj

Kryddstarka pajer

Spiskummin, cayennepeppar, kanel och paprika - din egen kryddblandning sätter bättre smak på tacopajen än vilken färdig tacokrydda som helst!

pajrecept.se


Kladdkakor

Kladdkakorna som alla älskar!

Vår nya, glutenfria kladdkaka är en kaka de flesta tål. Och som alla gillar!

Kladdiga chokladkakor har länge varit ett måste. Snabbt, lättbakat och gott! Billig att sno ihop av vad du har hemma och dessutom nära på omöjligt att misslyckas med.
Recepten är nästan oändligt många: Från riktigt enkel kladdkaka, till lyxig chokladkladdkaka. Eller varianter som läcker lakritskladdkaka eller kladdkaka med hasselnötter. Du kan också baka kladdkaka i långpanna eller som kladdkakemuffins.
För den som inte kan äta vanligt vetemjöl går det faktiskt att baka riktigt goda kladdkakor. Vårt senaste recept på glutenfri kladdkaka har vi provat på många kakälskare och alla är lika förtjusta. Detta är en toppenkaka som alla kan njuta av!

 kladdkakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...