Höns eller kyckling i curry

Höns i curry är en klassisk gryta! Länge har det bara sålts kyckling i butiken - det går också bra. Men kan du så laga rätten på höna.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 kyckling eller höna, 1-1 1/2 kg(krav eller eko)
  • 2 lagerblad
  • 2 kryddpepparkorn
  • 2 stora morötter
  • 1 palsternacka
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1-2 msk curry
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk honung
  • salt

Gör så här:

Skölj höna eller kyckling i kallt vatten. Lägg den tillsammans med lagerblad och peppar i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och skumma av.

Skala och skär grönsakerna i stora bitar. Lägg dem i grytan och låt hönan koka på låg värme i ca 70-90 minuter. Om du använder kyckling kan du sänka tiden till 40-60 minuter - prova när köttet släpper fint.

Ta upp och låt köttet svalna. Ta bort köttet från benen och lägg åt sidan.

Smält smöret i en kastrull, vispa ner curry och vetemjöl. Pressa eller finhacka ner vitlöken. Späd med grädden. Låt såsen koka upp försiktigt och späd sedan med buljongen (kokspadet) från hönan. Räkna med att du behöver ca 5 dl buljong.
Låt såsen koka ihop. Smaka av med honung och salt.

Lägg nu tillbaka köttet och morötterna i såsen. Koka upp och varmhåll.

Servera grytan till ris, bulgur eller couscous och grönsaker eller sallad.

Det går fint att koka hönan en dag i förväg och låta den svalna i kokspadet. Eller att göra hela grytan klar och värma.

(Buljongen som eventuellt bli över kan du spara i frysen. Perfekt som bas till soppa, sås eller grytor!)


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Dressing

Salladens bästa vän

Det är dressingen som får salladen att lyfta! Sno ihop en rhodeislandsås som skickar den färdiga varianten till skamvrån.

dressingrecept.se

Kladdkakor

Kladdkakorna som alla älskar!

Vår nya, glutenfria kladdkaka är en kaka de flesta tål. Och som alla gillar!

kladdkakor.se


Kladdkakor

Godaste kakan

En kladdkaka passar alltid fint! Prova ett recept på en god och smakrik kaka som bakas lätt i långpannan!

Kokos, choklad och muscavadosocker - detta är en riktigt läcker kladdkaka!

Bakas lätt i långpannan och räcker till många. Dessutom blir den bara godare av att vila någon dag innan den äts.

Så fram med förklädet och slå på ugnen - Det är dags att skaffa en ny kladdkaksfavorit!

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...