Höns eller kyckling i curry

Höns i curry är en klassisk gryta! Länge har det bara sålts kyckling i butiken - det går också bra. Men kan du så laga rätten på höna.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 kyckling eller höna, 1-1 1/2 kg(krav eller eko)
  • 2 lagerblad
  • 2 kryddpepparkorn
  • 2 stora morötter
  • 1 palsternacka
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1-2 msk curry
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk honung
  • salt

Gör så här:

Skölj höna eller kyckling i kallt vatten. Lägg den tillsammans med lagerblad och peppar i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och skumma av.

Skala och skär grönsakerna i stora bitar. Lägg dem i grytan och låt hönan koka på låg värme i ca 70-90 minuter. Om du använder kyckling kan du sänka tiden till 40-60 minuter - prova när köttet släpper fint.

Ta upp och låt köttet svalna. Ta bort köttet från benen och lägg åt sidan.

Smält smöret i en kastrull, vispa ner curry och vetemjöl. Pressa eller finhacka ner vitlöken. Späd med grädden. Låt såsen koka upp försiktigt och späd sedan med buljongen (kokspadet) från hönan. Räkna med att du behöver ca 5 dl buljong.
Låt såsen koka ihop. Smaka av med honung och salt.

Lägg nu tillbaka köttet och morötterna i såsen. Koka upp och varmhåll.

Servera grytan till ris, bulgur eller couscous och grönsaker eller sallad.

Det går fint att koka hönan en dag i förväg och låta den svalna i kokspadet. Eller att göra hela grytan klar och värma.

(Buljongen som eventuellt bli över kan du spara i frysen. Perfekt som bas till soppa, sås eller grytor!)


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Julgodis

Hemgjort julgodis

Bästa julgodiset är hemgjort, snyggt som gåbortspresent eller på ett överdådigt gottebord till jul. Och enkelt att göra - som nougatgodis med hasselnötter!

julgodisrecept.se

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se


Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

Att svampen smakar bäst fräst i lite smör är ingen hemlighet. Tillagar du den rätt räcker det med en mindre mängd svamp för att smaksätta en måltid. Fräs lite kantarell och blanda i västerbottenostpajen och du har en smakrik kantarellpaj. Till risotton är svampen sjävklar och i frasiga kantarellknyten lyfter mördegen fram smaken på snabbaste och lyxigaste sätt. Blandar du smörstekta kantareller med mango och honung fixar du en härlig kantarellpasta där mangons söta smak lockar fram svampsmaken. Perfekt sommarmat helt enkelt!

 pastarecept.nu


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...