Höns eller kyckling i curry

Höns i curry är en klassisk gryta! Länge har det bara sålts kyckling i butiken - det går också bra. Men kan du så laga rätten på höna.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 kyckling eller höna, 1-1 1/2 kg(krav eller eko)
  • 2 lagerblad
  • 2 kryddpepparkorn
  • 2 stora morötter
  • 1 palsternacka
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1-2 msk curry
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk honung
  • salt

Gör så här:

Skölj höna eller kyckling i kallt vatten. Lägg den tillsammans med lagerblad och peppar i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och skumma av.

Skala och skär grönsakerna i stora bitar. Lägg dem i grytan och låt hönan koka på låg värme i ca 70-90 minuter. Om du använder kyckling kan du sänka tiden till 40-60 minuter - prova när köttet släpper fint.

Ta upp och låt köttet svalna. Ta bort köttet från benen och lägg åt sidan.

Smält smöret i en kastrull, vispa ner curry och vetemjöl. Pressa eller finhacka ner vitlöken. Späd med grädden. Låt såsen koka upp försiktigt och späd sedan med buljongen (kokspadet) från hönan. Räkna med att du behöver ca 5 dl buljong.
Låt såsen koka ihop. Smaka av med honung och salt.

Lägg nu tillbaka köttet och morötterna i såsen. Koka upp och varmhåll.

Servera grytan till ris, bulgur eller couscous och grönsaker eller sallad.

Det går fint att koka hönan en dag i förväg och låta den svalna i kokspadet. Eller att göra hela grytan klar och värma.

(Buljongen som eventuellt bli över kan du spara i frysen. Perfekt som bas till soppa, sås eller grytor!)


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

kycklingrecept.nu

Pingst

Pingsttid med dignande kakfat

Vad behövs för en skön pingsthelg? Baka kolakakor och sätt på kaffet!

smakakor.se


Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

Luftiga bröd med härlig skorpa går att baka på många sätt. Men till stor del hänger det på mjölet. Specialvetemjöl och durumvete gör sitt för att få den rätta smaken. Men tekniken är minst lika viktig. Bakar du luftiga långpannebröd med ost eller oliver så ska degen vara lös och riktigt ordentligt knådad. Gör du focaccia så ska den få tid att jäsa för att bli lyckad. En pizzadeg får bättre kanter om du gör en fördeg. Och frasiga smörgåsbröd på durumvete behöver formas försiktigt så inte luften går ur dem innan gräddningen. Men belöningen är riktigt god och väl värd jobbet!

 hembakatbrod.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...