Höns eller kyckling i curry

Höns i curry är en klassisk gryta! Länge har det bara sålts kyckling i butiken - det går också bra. Men kan du så laga rätten på höna.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 kyckling eller höna, 1-1 1/2 kg(krav eller eko)
  • 2 lagerblad
  • 2 kryddpepparkorn
  • 2 stora morötter
  • 1 palsternacka
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1-2 msk curry
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk honung
  • salt

Gör så här:

Skölj höna eller kyckling i kallt vatten. Lägg den tillsammans med lagerblad och peppar i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och skumma av.

Skala och skär grönsakerna i stora bitar. Lägg dem i grytan och låt hönan koka på låg värme i ca 70-90 minuter. Om du använder kyckling kan du sänka tiden till 40-60 minuter - prova när köttet släpper fint.

Ta upp och låt köttet svalna. Ta bort köttet från benen och lägg åt sidan.

Smält smöret i en kastrull, vispa ner curry och vetemjöl. Pressa eller finhacka ner vitlöken. Späd med grädden. Låt såsen koka upp försiktigt och späd sedan med buljongen (kokspadet) från hönan. Räkna med att du behöver ca 5 dl buljong.
Låt såsen koka ihop. Smaka av med honung och salt.

Lägg nu tillbaka köttet och morötterna i såsen. Koka upp och varmhåll.

Servera grytan till ris, bulgur eller couscous och grönsaker eller sallad.

Det går fint att koka hönan en dag i förväg och låta den svalna i kokspadet. Eller att göra hela grytan klar och värma.

(Buljongen som eventuellt bli över kan du spara i frysen. Perfekt som bas till soppa, sås eller grytor!)


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Enklaste - och godaste - pastan

Pasta på italienska

Ibland är den dyrbaraste ingrediensen tid. Så är fallet med hemlagad pasta som smakar fantastiskt men bara kräver ägg, mjöl och lite salt samt en del tid och kärlek.

pastarecept.nu

Pastarecept

Bästa helgpastan

Älskade pasta! Byt vardagsmakaroner mot läcker cannelloni i helgen.

pastarecept.nu


Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

Ligger helgmaten ännu tung i magen? Eller börjar du bara längta efter lite lättare mat efter julen? Börja året med en god quinoasallad med bönor, caesarsallad, fetasostsallad eller kanske en kycklingsallad! Och skulle magen kurra är en varm soppa både gott, lättlagat och nyttigt! Vi föreslår klassiker som rödbetssoppa, krämig kycklingsoppa eller kanske potatis– och purjolökssoppa.

 salladsrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...