Nötköttsgryta med svamp

En riktig höstgryta! Svamp, rotfrukter, nötkött och äpplen får puttra till ett härligt långkok med massor av smak!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 450-500 g nötkött
  • 2 medelstora gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl skalad och tärnad kålrot
  • 1 medelstor palsternacka
  • 2 medelstora morötter
  • 4 kryddpepparkorn
  • 2 svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1/2 dl gönsaks- eller köttbuljong (vatten + 1 tärning)
  • 2-3 dl äppelmust eller cider
  • 2 dl grädde
  • 2 msk tomatpuré
  • 7-8 dl rensad skogssvamp
  • 3 äpplen
  • 2 tsk honung
  • smör till stekning
  • salt

Gör så här:

Rensa, putsa och skär köttet i lika stora grytbitar.

Skala och finhacka en av lökarna, skala och klyfta den andra.

Skal och finhacka vitlöken.

Skala och fintärna kålroten och palsternackan. Skala och skär moroten i stora bitar.

Bryn köttet i smör i en stekgryta. Låt löken steka med tills den fått lite färg. Tillsätt vitlök, kålrot, plastenacka och morot.

Krossa och lägg i kryddpeppar och svartpeppar. Lägg i lagerblad och späd med buljongen, musten och grädden. Tillsätt tomatpurén och låt grytan koka upp.

Låt grytan småputtra i cirka 1 1/2  timme.

Smörstek svampen i en stekpanna - förväll den först så lite av vätskan försvinner och tillsätt sedan smöret så den får fin färg. Lägg svampen i grytan.

Kärna ur och skala eventuellt äpplena. Klyfta dem och smörstek dem i stekpannan så de får fin färg. Lägg över dem i grytan.

Låt du grytan småputtra på låg värme i cirka 20 minuter så svamp och äpplen också är helt mjuka.

Smaka av grytan med honungen och salt. Servera tillsammans med potatis eller ris.

Tips! Det går fint att laga grytan en dag i förväg och värma vid servering. Vill du att grytan ska få finare utseende så kan du tillsätta äpplena först vid uppvärmningen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

smulpaj.se

Varma soppor

Snabb ärtsoppa

Mixat är inte slätstruket! Gör grön ärtsoppa och locka fram smaker på några minuter.

sopprecept.se


Färsk pasta

Hemlagad cannelloni

Färdig färsk pasta från butiken är räddaren i nöden. Gör cannelloni i största formen och packa lunchlådor om det blir något över.

Hemgjord pasta är riktigt gott och inte svårt att lyckas med. Har du dessutom en pastamaskin blir resultatet proffsigt. Men till vardags kan det vara snålt med tiden och då får färdigköpta lasagneplattor duga. Prova cannelloni med ostfyllning eller en god variant på cannelloni med lax. Gör klassisk cannelloni med köttfärs eller ställ pastarullarna på höjden som pastastubbar. En riktigt krämigt god cannelloni med kyckling är annars en favorit som värmer och mättar många!

 pastarecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Brownies

Mörka chokladbrownies. Chokladrutornas Rolls Roys… Brownies passar både fika och efterrätt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...