Nötköttsgryta med svamp

En riktig höstgryta! Svamp, rotfrukter, nötkött och äpplen får puttra till ett härligt långkok med massor av smak!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 450-500 g nötkött
  • 2 medelstora gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl skalad och tärnad kålrot
  • 1 medelstor palsternacka
  • 2 medelstora morötter
  • 4 kryddpepparkorn
  • 2 svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1/2 dl gönsaks- eller köttbuljong (vatten + 1 tärning)
  • 2-3 dl äppelmust eller cider
  • 2 dl grädde
  • 2 msk tomatpuré
  • 7-8 dl rensad skogssvamp
  • 3 äpplen
  • 2 tsk honung
  • smör till stekning
  • salt

Gör så här:

Rensa, putsa och skär köttet i lika stora grytbitar.

Skala och finhacka en av lökarna, skala och klyfta den andra.

Skal och finhacka vitlöken.

Skala och fintärna kålroten och palsternackan. Skala och skär moroten i stora bitar.

Bryn köttet i smör i en stekgryta. Låt löken steka med tills den fått lite färg. Tillsätt vitlök, kålrot, plastenacka och morot.

Krossa och lägg i kryddpeppar och svartpeppar. Lägg i lagerblad och späd med buljongen, musten och grädden. Tillsätt tomatpurén och låt grytan koka upp.

Låt grytan småputtra i cirka 1 1/2  timme.

Smörstek svampen i en stekpanna - förväll den först så lite av vätskan försvinner och tillsätt sedan smöret så den får fin färg. Lägg svampen i grytan.

Kärna ur och skala eventuellt äpplena. Klyfta dem och smörstek dem i stekpannan så de får fin färg. Lägg över dem i grytan.

Låt du grytan småputtra på låg värme i cirka 20 minuter så svamp och äpplen också är helt mjuka.

Smaka av grytan med honungen och salt. Servera tillsammans med potatis eller ris.

Tips! Det går fint att laga grytan en dag i förväg och värma vid servering. Vill du att grytan ska få finare utseende så kan du tillsätta äpplena först vid uppvärmningen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Sallader med gryn

Grynen som gör det

Nu är våren här och det är dags att damma av picknickkorgen. Packa ner en matig kamutvetesallad med avocado och mozzarella!

salladsrecept.se

Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

hembakatbrod.se


Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

Alla som någon gång haft höns förstår varför vi äter ägg just till Påsk... Det är nu som äggen kommer! Och även om du kanske inte har egna höns så finns ekologiska ägg att köpa i snart sagt varje butik.

Ägg ingår ju i många av våra vanligaste bakverk. Tänk dig en solgul sockerkaka, fortfarande varm... Eller våra älskade pannkakor!

Koka inte alla ägg i påsk utan spara några och laga en härlig fruktmaräng som avslutning på en riktigt påskmiddag! Mjuk maräng som täcke till frukt eller bär lyfter fram smaken på en fint sätt. En utmärkt efterrätt som passar fint till helgen!

Glad påsk önskar pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...