Nötköttsgryta med svamp

En riktig höstgryta! Svamp, rotfrukter, nötkött och äpplen får puttra till ett härligt långkok med massor av smak!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 450-500 g nötkött
  • 2 medelstora gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl skalad och tärnad kålrot
  • 1 medelstor palsternacka
  • 2 medelstora morötter
  • 4 kryddpepparkorn
  • 2 svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1/2 dl gönsaks- eller köttbuljong (vatten + 1 tärning)
  • 2-3 dl äppelmust eller cider
  • 2 dl grädde
  • 2 msk tomatpuré
  • 7-8 dl rensad skogssvamp
  • 3 äpplen
  • 2 tsk honung
  • smör till stekning
  • salt

Gör så här:

Rensa, putsa och skär köttet i lika stora grytbitar.

Skala och finhacka en av lökarna, skala och klyfta den andra.

Skal och finhacka vitlöken.

Skala och fintärna kålroten och palsternackan. Skala och skär moroten i stora bitar.

Bryn köttet i smör i en stekgryta. Låt löken steka med tills den fått lite färg. Tillsätt vitlök, kålrot, plastenacka och morot.

Krossa och lägg i kryddpeppar och svartpeppar. Lägg i lagerblad och späd med buljongen, musten och grädden. Tillsätt tomatpurén och låt grytan koka upp.

Låt grytan småputtra i cirka 1 1/2  timme.

Smörstek svampen i en stekpanna - förväll den först så lite av vätskan försvinner och tillsätt sedan smöret så den får fin färg. Lägg svampen i grytan.

Kärna ur och skala eventuellt äpplena. Klyfta dem och smörstek dem i stekpannan så de får fin färg. Lägg över dem i grytan.

Låt du grytan småputtra på låg värme i cirka 20 minuter så svamp och äpplen också är helt mjuka.

Smaka av grytan med honungen och salt. Servera tillsammans med potatis eller ris.

Tips! Det går fint att laga grytan en dag i förväg och värma vid servering. Vill du att grytan ska få finare utseende så kan du tillsätta äpplena först vid uppvärmningen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

scones.se

Soppa

Soppa räddar vardagen

En gryta full med ångande tomatsoppa, till det en bit gott bröd. Vad sägs om en sådan vardagsmiddag?

sopprecept.se


Muffins

Räddningen i en veckad pappersform

När det plötsligt knackar på dörren är det skönt att ha en snabb fikalösning till hands. Kladdkakemuffins kan vara räddningen!

Snabbakade, enkla och oemotståndliga - muffins finns i många skepnader och fungerar alltid. Allt från morotskaka i muffinsform, via svartvinbärsmuffins till riktigt fullproppade nöt- och chokladmuffins som kan fresta de flesta.

Gör en maffig efterrätt på några minuter: klyv en chokladmuffin och fyll med vispad grädde och banan. Eller servera morotssconesmuffins med smör och apelsinmarmelad...

 bakakaka.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...