Nötköttsgryta med svamp

En riktig höstgryta! Svamp, rotfrukter, nötkött och äpplen får puttra till ett härligt långkok med massor av smak!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 450-500 g nötkött
  • 2 medelstora gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl skalad och tärnad kålrot
  • 1 medelstor palsternacka
  • 2 medelstora morötter
  • 4 kryddpepparkorn
  • 2 svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1/2 dl gönsaks- eller köttbuljong (vatten + 1 tärning)
  • 2-3 dl äppelmust eller cider
  • 2 dl grädde
  • 2 msk tomatpuré
  • 7-8 dl rensad skogssvamp
  • 3 äpplen
  • 2 tsk honung
  • smör till stekning
  • salt

Gör så här:

Rensa, putsa och skär köttet i lika stora grytbitar.

Skala och finhacka en av lökarna, skala och klyfta den andra.

Skal och finhacka vitlöken.

Skala och fintärna kålroten och palsternackan. Skala och skär moroten i stora bitar.

Bryn köttet i smör i en stekgryta. Låt löken steka med tills den fått lite färg. Tillsätt vitlök, kålrot, plastenacka och morot.

Krossa och lägg i kryddpeppar och svartpeppar. Lägg i lagerblad och späd med buljongen, musten och grädden. Tillsätt tomatpurén och låt grytan koka upp.

Låt grytan småputtra i cirka 1 1/2  timme.

Smörstek svampen i en stekpanna - förväll den först så lite av vätskan försvinner och tillsätt sedan smöret så den får fin färg. Lägg svampen i grytan.

Kärna ur och skala eventuellt äpplena. Klyfta dem och smörstek dem i stekpannan så de får fin färg. Lägg över dem i grytan.

Låt du grytan småputtra på låg värme i cirka 20 minuter så svamp och äpplen också är helt mjuka.

Smaka av grytan med honungen och salt. Servera tillsammans med potatis eller ris.

Tips! Det går fint att laga grytan en dag i förväg och värma vid servering. Vill du att grytan ska få finare utseende så kan du tillsätta äpplena först vid uppvärmningen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Bästa fisken i ugn

Torsk med timjan

Att ta ugnen till hjälp är en lätt väg till god fisk. Torsk med timjansås på bulgurbädd kan bara inte bli fel!

fiskrecept.nu

Kladdkakor

Varianter

Höstmörker är ett utmärkt skäl för att baka kladdkaka! Klassikern eller nyskrivna recept?

kladdkakor.se


Kladdkakor

Fika genast? Kladdkaka!

Kladdkakan har vunnit svenska folkets hjärtan! Med en lätt nötbotten blir den om möjligt ännu godare.

Visst har caféet på hörnet kladdkaka? Ja, fast den godaste bakar du själv och avgör precis hur kladdig du vill ha den! Kanske en salt och krispig variant med jordnötter eller en lätt kladdkaka med nötter? Mjölkfri eller glutenfri, kladdkakan smakar alltid bra.


Fast med en helt slät kladdkaka, en klick grädde och en kopp kaffe fikar du kanske allra bäst ändå?

 kladdkakor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...