Laxgryta med tomat
Ingenting slår smaken i en fiskgryta. Här samsas lax med grönsaker och tomat i en mustig gryta.
Du behöver
Receptet är för 4 personer.
- 400 g färsk lax
- 2 msk balsamvinäger
- 1 msk honung
- 1/2 kålrot (ca 100g)
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1/2 purjolök (ca 100g)
- 4 morötter (ca 150g)
- 150 g brockoli
- 1 buljongtärning, fisk eller grönsaks
- 400 g krossade tomater
- (2 dl vitt vin)
- 1 krm svartpeppar
- 1 tsk dragon
- 1/2 tsk salt
- 1 msk olivolja
- rapsolja till stekning
- (färsk dragon)
Gör så här:
Skär laxen i bitar och lägg den i en blandning av balsamvinäger och honung.
Tärna kålroten och finhacka löken. Slanta morötterna och strimla purjolöken. Mjukfräs grönsakerna i olja i en stekgryta. Pressa ner vitlöken och låt den fräsa med. Tillsätt broccolin, buljongen, krossad tomat och kryddorna. Låt grytan koka upp och tillsätt vin eller samma mängd vatten.
Låt grytan småputtra cirka 10 minuter. Smaka av med salt.
Lägg i fisken och vinägern den dragit i. Låt koka på svag värme i några minuter så att fisken nätt och jämnt är genomkokt. Ta bort från värmen, ringla över lite olivolja, dekorera gärna med färsk dragon och servera grytan direkt tillsammans med ris, potatis, mathavre eller bulgur.