Laxgryta med tomat

Ingenting slår smaken i en fiskgryta. Här samsas lax med grönsaker och tomat i en mustig gryta.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 g färsk lax
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung
  • 1/2 kålrot (ca 100g)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1/2 purjolök (ca 100g)
  • 4 morötter (ca 150g)
  • 150 g brockoli
  • 1 buljongtärning, fisk eller grönsaks
  • 400 g krossade tomater
  • (2 dl vitt vin)
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk dragon
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • rapsolja till stekning
  • (färsk dragon)

Gör så här:

Skär laxen i bitar och lägg den i en blandning av balsamvinäger och honung.

Tärna kålroten och finhacka löken. Slanta morötterna och strimla purjolöken. Mjukfräs grönsakerna i olja i en stekgryta. Pressa ner vitlöken och låt den fräsa med. Tillsätt broccolin, buljongen, krossad tomat och kryddorna. Låt grytan koka upp och tillsätt vin eller samma mängd vatten.

Låt grytan småputtra cirka 10 minuter. Smaka av med salt.
Lägg i fisken och vinägern den dragit i. Låt koka på svag värme i några minuter så att fisken nätt och jämnt är genomkokt. Ta bort från värmen, ringla över lite olivolja, dekorera gärna med färsk dragon och servera grytan direkt tillsammans med ris, potatis, mathavre eller bulgur.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukostbullar

Hembakad frukost-bulle förgyller hela dagen!

Vem vill inte vakna till doften av nybakat bröd? Hembakta grahamsbullar är rätt blandning mellan nyttigt och gott!

frukostbullar.se

Viltfärslimpa

Vilt ger smaken

Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men viltfärslimpa passar både som varmrätt och till snittar.

helgmenyn.se


Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

Paj är lättlagad mat. Och god! En stor fördel är att de flesta matpajer går utmärkt att göra i förväg och värma just när det är tid.

Ett nytt recept som gör sig kall eller ljummen är polentapaj - en god, vegetarisk paj där pajen ska svalna helt innan fyllningen stelnat. En perfekt paj att göra i förväg alltså och en fin smakkombination, med majsgryn, oliver, rosmarin, vitlök och lagrad ost.

Servera kall eller värm strax innan serveringen. Soltorkade tomater, rostade solrosfrön och en god sallad passar fint till!

Smakfull helg önskar pepparochsalt.se!

 pajrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...