Snabb lammgryta med tomat

Ett snabbt recept utan långkok som ger mycket smak och passar både vardag och festkväll!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g benfritt lammkött
  • 1 stor rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 3 dl skuren vitkål eller spetskål
  • 2 msk smör eller rapsolja
  • 400g krossade tomater
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 buljongtärning, grönsaks + 4 dl vatten (eller 4 dl hemgjord lammfond)
  • 4-6 soltorkade tomater i olja
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk honung
  • Färsk koriander

Gör så här:

Putsa och skär köttet i stimlor.

Skala och skär löken i klyftor. Skala och hacka vitlöken.

Skala och skär morötterna i bitar. Strimla vitkålen.

Fräs köttet i smör eller olja i stekgrytan, lyft ur när det fått lite färg och fräs löken och morötterna lätt.

Lägg tillbaka köttet och tillsätt kålen, tomatkross, spiskummin och buljong + vatten.

Låt nu grytan koka upp och småkoka i 10-15 minuter, tills grönsakerna och köttet är mjukt.

Klipp tomaterna i bitar och låt dem koka med på slutet.

Smaka av grytan med citron, honung och eventuellt mera salt.

Klipp koriander och blanda ner strax före servering och varmhåll grytan.

Servera med ris, potatis, couscous eller bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

helgmenyn.se

Småkakor

Knapriga småkakor till finfikan!

Störst är inte alltid bäst. Klassiska småkakor är svårslagna på kakfatet, prova spröda mandelkakor med russin!

smakakor.se


Fettisdagen!

Semlans högtid!

Äntligen är semmeldagen här! Baka de bästa semlorna själv och fira!

Fettisdagen är den traditionella dagen att njuta sin semla. Och även om det idag är få som håller på den katolska fastan och laddar med fastlagsbröd så är semmeldagen någonting värt att fira. Vi älskar semlor! Hembakat är godast och en klassisk semla känns helt rätt! Är ni många till fikat är semmelkransen ett gott tips. Kanske väljer du hetvägg? En god tradition, helt klart!

 semlor.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...